top of page

Del 4: Se över vad du behöver för att lyckas

Uppdaterat: 28 mars

De osynliga hindren, del 4 

Det finns många mentala hinder som kan ligga bakom en försenad framgång, det som hindrar dig från att få ditt skrivprojekt i hamn.

Nästa hinder kan låta en aning märkligt, men oj vad det kan ställa till!


Hinder 4: Är jag värd att lyckas? 

Alla är väl värda att lyckas! I varje fall om man anstränger sig, eller hur?

Trots det var detta mitt största hinder. Jag hade tillräcklig kunskap och jag tänkte inte låta rädslan över vad andra skulle tycka stoppa mig. Men fortfarande var det något som hindrade mig från att våga ta det sista steget.

Jag kunde inte se mig som en författare.

De, som jag sett skimra i en vacker strålglans hela mitt liv, hur kunde jag tro att jag kunde bli en av dem? Och hade jag ens rätten att ta av min familjs värdefulla tid för att förverkliga min skrivdröm? Var inte det bara egoistiskt?

Genom att identifiera min mentala spärr kunde jag ta mig förbi den. Jag såg den i vitögat och bestämde mig för att inte låta det hindra mig.


Så inte ska väl något stoppa dig?

 

1.    Se att du har den drivkraft som behövs.

2.    Tro på din förmåga – och inse att den kunskap du inte har för tillfället, den kan du skaffa dig. Gå kurser, läs på och lär dig hantverket. Åtminstone grunderna.

3.    Bry dig inte om vad andra ska tycka – de flesta kommer att bli imponerade (och de som inte blir det kan du strunta i).

4.    Tro på att du är värd att lyckas. Du kan bli författare - eftersom andra har blivit det före dig. De föddes inte sådana. Alla som vill, anstränger sig och håller drömmen vid liv – kan bli författare.

 

Inse att du har vad som behövs för att skriva din bok – och att du kan skaffa det du saknar. 

Så vad behöver du idag?

Låt oss se över dina behov ...

 

1.     Mer tid till att skriva?

Här kommer några tankar kring det.

Tiden är faktiskt konstant så det handlar om hur du prioriterar. Så frågan är inte om du har tid eller inte, utan om du prioriterar skrivandet eller ej. Ge dig tiden att skriva – för du är värd det. Boka dig själv skrivtid. Du mår bra av det och då mår de omkring dig bra.

Tänk på att man kan skriva var man än befinner sig. Det kan hjälpa att ha en speciell skrivarplats men det kan även begränsa dig. (Jag känner en kvinna som skrev sin bok på mobilen. Det kanske inte är så praktiskt men det säger en hel del om att släppa begränsningar.)

En författare har flera skrivroller där arbetsuppgifterna är väldigt olika. Där finns det kreativa skrivandet då man befinner sig i en skrivarbubbla, men så har vi även redigeringsarbetet.

Det innebär att perioder när du har svårt att gå in i skrivbubblan kan du utnyttja genom att redigera din text, finslipa scenerna och kanske även samla på dig idéer.


2. Mer kunskap?

Om målet är att publicera ditt verk finns det all anledning till att skaffa sig några grundkunskaper i skrivandet. Vi behöver en grund att stå på, verktyg att ta till då vi fastnar. Först och främst ska du prioritera det kreativa skrivarflödet. Att skriva av hjärtans lust, låta orden flöda. Det är omöjligt att hålla alla de teoretiska bitarna i huvudet då du skriver. Och du ska inte det heller. Verktygen finns där då du ska redigera och förfina något. Över tid kommer de nya kunskaperna att inplanteras i dig och användas undermedvetet. Det blir allt mindre att redigera helt enkelt.

 

3.    Tydligare mål?

Ett tydligt mål, gärna tidsbestämt, är ett av de vassaste verktygen för att lyckas uppnå något. Inom coachvärlden finns inte några genvägar då det kommer till att ställa in sin inre kompass för att veta vart man är på väg. Jag brukar tänka det som en fyr som visar mig vägen. Och med ett huvudmål kan man sedan bryta ner i flera delmål för att inte paralyseras av det stora långsiktiga målet.


4.    Praktisk hjälp?

Att skriva en bok är ett ensamt jobb men tillika inget man kan göra helt på egen hand. Du behöver skriverfarna guider på vägen. Lektörer, redaktörer och testläsare. Och hur får man då sitt manus till en bok? Det är svårt att bli utgiven idag, konkurrensen är löjligt stor, men det finns lösningar.

Vi på Skrivcafé vill ge dig alla förutsättningar för att en dag ha din fysiska bok i handen. Vårt kursprogram SKRIV din BOK är utformad så att allt du behöver göra är att koncentrera dig på att lära dig, att skriva och hålla fokus på ditt mål. Vi ger dig den bästa och tydligaste målbilden – DIN TRYCKTA BOK!
Ett tydligt mål är den bästa moroten!

Därför har vi på SKRIVCAFÉ utformat ett kursprogram som täcker in allt det du behöver        för att lyckas.

MÅLET: Utgiven bok inom ett år!


NÄR DU BESTÄMT DIG:

SKRIV din BOK- gärna tillsammans med oss!

– vi har skapat ett kursprogram där du når författardrömmen.

Med Skrivcafés kursprogram SKRIV din BOKfår du jobba dig genom hela skrivprocessen.

Från början till slut. Teori, inspiration, handledning. På egen hand och/eller med vägledning från våra redaktörer. Och din fysiska bok i handen.

21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page