top of page

Att se sin bok bli film

Huuur stort skulle inte det vara?Det är förstås få förunnat, men det händer. Det hände Jens Lapidus och det hände Arne Dahl, det vill säga Jan Arnald. Jans A-grupp blev till en tv-serie i 2 säsonger och Jens Snabba Cash (bild hämtad från google play) behöver vi knappast presentera.

Jag hade förmånen att delta i deras kurs på Mallorca i början av maj (2024) och fick höra deras upplevelser och erfarenheter. De svarade på frågor, bland annat om hur mycket de fått säga till om, vad gäller casting och filminspelning. Jag hade en föreställning om att de inte alls fått delta, att man snällt fick hålla sig undan och hoppas på det bästa, men riktigt så var det inte. Jan berättade bland annat att han fick vara med på castingen, se sina karaktärer väljas ut. Och det man kanske inte tänker på är att det du gestaltar inte alltid landar bra i filmsammanhang. Det kan bli både krångligt och dyrt.

I Jans böcker om A-gruppen presenteras en rad starka och ibland udda karaktärer som han (förstås) skapat - utan tanke på hur det skulle vara att rollsätta dem.

(Här kan ni läsa om hans karaktärer: A-gruppen (Första serien) | Arne Dahl).

Det visade sig inte bli helt lätt att hitta någon som kunde spela Sveriges största polis, Gunnar Nyberg, till exempel.


Och Jens berättade om svårigheten med att ha ett fantastiskt filmmanus men som inte kan bli annat än en dröm eftersom den skulle spräcka de flesta filmers budgetar. Så ett manus där dyra bilar flyger i luften någonstans i en exotisk del av världen går liksom bort - hur bra storyn än är. Tyvärr.


Men hur gör man då? Skriver för just film?

Det finns ju de som vet - och vill lära ut!

Vi har förmånen att samarbeta med Gustav Bengtsson (bild), filmregissören som har flera kortfilmer på sitt CV. Han kommer att hålla en kortkurs (2 tillfällen) i sommar för oss på Skrivcafé. Via Zoom.


Läs mer här om du är intresserad: www.skrivcafe.se.
28 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page